Kategorier
Tønsberg

Kjølen er strukket

Onsdag 15. september 2021 ble en ny merkedag for Viking-Vestfold og Oseberg Vikingarv. Da strakk vi kjølen til det som skal bli en arkeologisk replika av Gokstadskipet!?

Under Jan Vogt Knutsens kyndige ledelse løftet et 20-talls osebergere og andre den 750 kg tunge og ferdig tilhuggede kjølen på plass på beddingen. Deretter var det bare å slippe jubelen løs for det som skal bli en replika av Vestfolds tredje og største vikingskip – Gokstad. For til tross for at ingen vikingskip er blitt kopiert så mange ganger som Gokstad, så er dette første gang det bygges en virkelig replika, basert på nøyaktige scanninger og oppmålinger av originalskipet. Nå tar vi også hensyn til de mange delene som var i for dårlig forfatning til å kunne monteres på originalskipet. Disse ligger lagret i Vikingskipshuset, hvor vi har fått tilgang til dem.

I likhet med da vi bygget Oseberg-replikaen har vi fått bistand av skibsrekonstruktør Vibeke Bischoff ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, som har utarbeidet helt nye tegninger for Gokstad. For Oseberg Vikingarv representerer de nye tegningene et betydelig økonomisk løft, men de vil sikre en så nøyaktig replika som overhodet mulig.

Vikinglur og strupesang

Kjølstrekkingen ble innledet ved at Arne Petter Ødelund kalte til samling ved å blåse på sin neverlur, hvorpå Elfi Sverdrup fulgte opp med sin meget spesielle strupesang – som kanskje ble praktisert også av vikingene. Deretter fortalte styreleder Einar Chr. Erlingsen i Oseberg Vikingarv litt om det som har skjedd siden kjølen til Oseberg-replikaen ble strukket for 11 år siden.

”Det påstås at det ikke lenger finnes skipsverft i Vestfold. Da har man ikke fått med seg vårt verft – som attpåtil er Norges eneste vikingskipsverft i kontinuerlig drift,” sa han blant annet.

Han takket sponsorene som har gjort det mulig å starte byggingen også av Gokstad:

  • Anders Jahres Humanitære Stiftelse (for tilskudd til bygging)
  • Fylkeskommunen (for tilskudd til bygging)
  • Sparebankstiftelsen DNB (for bistand til tegninger)
  • Jarlsberg Hovedgård (for eika til kjølen)
  • Tønsberg og Sandefjord kommuner (for lån av byggetomter)

Og: Nøtterø Bakeri, som for anledningen hadde levert en fantastisk kake dekorert med Gokstadskipet.

Deretter kalte byggeleder Jan til samling rundt den 17,5 meter lange kjølen. Og vipps, så var den på plass på beddingen. Nå er vi i gang igjen!

PS: Lørdag 25.9 kl. 1400 er det kranselag for vårt nye stolpebygg ved havna i Sandefjord. Der skal mange av delene til det nye skipet fabrikkeres før sammensetting på vikingskipsverftet i Tønsberg. Interesserte er hjertelig velkomne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *