Bli frivillig

Drømmer du om å bygge vikingskip, arbeide med eldgamle teknikker og redskaper, ta del i gjenskaping av historien, eller er du bare glad i å omgås folk, være ute og bruke kroppen? Uansett interesse vil deltakelse i Gokstadbyggingen gi deg opplevelser, kunnskap og nye venner. Her får du vite litt mer om hva det vil si.

Gokstadskipet i magasinet i Kristiania
Gokstadskipet i magasinet i Kristiania

Hvem og hva møter deg når du kommer?

Du vil møte mennesker med interesser for håndverk, vikingtid, skipskultur, historie, natur, og ikke minst sosialt fellesskap. Det er ikke nødvendig med forkunnskap da det vil bli gitt nødvendig opplæring i sikker bruk og vedlikehold av verktøy, arbeidsteknikker, forskjellig typer treverk og deres egenskaper, historie med særlig vekt på vikingtid.

Ikke alle trenger å delta i alt. Vi driver med så mange forskjellige ting, at det er noe for de fleste interesser.

Er det noe spesielt jeg må ha med?

Mat, drikke, arbeidsklær for utejobbing og godt humør. Vi holder verktøy, både nytt og «gammelt». Har du eget historiskt verktøy, eller klær, må du jo gjerne ta det med.

  • Tirsdager 18-21 og lørdager 11 – 16 i Tønsberg
  • Onsdager fra kl 17 til 20:30, torsdager og fredager fra kl 9 og lørdager 10 – 15 i Sandefjord
Her ser du noe av det verktøyet vi benytter når vi bygger vikingskip. Alle verktøyene er kopiert fra funn og er derfor svært like de verktøy  vikingene benyttet.
Her ser du noe av det verktøyet vi benytter når vi bygger vikingskip. Alle verktøyene er kopiert fra funn og er derfor svært like de verktøy vikingene benyttet.

Hva forventes av deg?

Du kan komme og gå som du vil – dette er jo frivillig. 

Det er ikke noe «minstemål» for antall oppmøter, hva du ønsker å delta på definerer du sjøl. Selvsagt kan det vært en fordel å delta regelmessig bl.a. for å kunne trene og vedlikeholde oppnådde ferdigheter. 

Hvem står bak prosjektet? 

Det er Stiftelsen Oseberg Vikingarv som står bak og legger til rette for all formidling og trening.

Stiftelsen ble dannet i 2005.  Stiftelsen har følgende visjon:  

Oseberg vikingarv skal etablere og drifte et internasjonalt anerkjent Senter for KompetanseForskning og Formidlingomkring Vestfolds unike Vikingarv

Senteret skal synliggjøre Vestfold nasjonalt og internasjonalt som verdens fremste vikingtidsdestinasjon. 

Senteret skal være anerkjent for sin Kompetanse innen arkeologisk kopiering og rekonstruksjon av skip, gjenstander og tekstiler funnet i Vestfold, samt være en spydspiss innen Forskning gjennom aktiv vikingskipsbygging, -bruk og –drift i tillegg til håndverks- og tekstilarbeider. 

Formidlingen skal skje gjennom synlige og genuine aktiviteter, kombinert med tilbud om publikumsdeltagelse i både arbeid og opplevelser på land og til vanns. 

Visjonen skal nås i tett samarbeid med myndigheter, faginstanser i inn- og utland, samt beslektede frivillige aktører.

Det er også «undergrupper» av Stiftelsen; 
Farmann BåtlagOseberg BåtlagOseberg TekstilgruppeOseberg Vikinglag samt smedgruppe, kjøpmannsgruppe, rigg- og ullseil-gruppe og tjæregruppe blant annet. 

Hvor kommer inntektene fra?

Vi kan bl.a. nevne: Vestfold (og etter hvert Telemark) fylkeskommune, Anders Jahres Humanitære Stiftelse, Tønsberg kommune, Sparebankstiftelsen og Sparebank 1 Tønsberg og Nøtterøy, donasjoner fra private givere, midler fra diverse fond og stiftelser, inntekter fra salg i «glasskiosken» på Vikingodden i Tønsberg samt diverse eventer med Saga Oseberg har gitt gode inntekter.

 – Ikke minst har innsatsen fra flere hundre frivillige gjort sitt til at skipene har kunnet bli bygd og driftet, og til at festivaler og ulike arrangementer har kunnet blitt gjennomført!

Hvis du synes noe av dette høres interessant ut så ikke nøl med å ta kontakt med en av våre frivillighetskoordinatorer eller benytt skjemaet her: https://club.spond.com/landing/signup/ovikingarv

  • Tønsberg: Jan Erichsen – 902 16 010
  • Sandefjord: John Holth – 965 09 927

Bli frivillig GokstadLast ned