Oseberg Vikingarv

Se historien bli gjenskapt

Midt i Tønsbergs pulserende havneområde kan du se historien bli gjenskapt – året rundt. Her ligger ”Saga Oseberg”, en fullskala arkeologisk kopi av Osebergskipet, bygget her i årene 2010-2012. Er du heldig kan du også få være med ut på en rotur i dette det flotteste av alle kjente vikingskip.

Her har vi også nylig sjøsatt en kopi av Klåstadskipet, «Saga Farmann». Bygget av dyktige tradisjonsbåtbyggere og med bruk av vikingenes metoder og verktøy. Også andre former for vikinghåndverk så som tekstilarbeid, treskjæring og smiing blir regelmessig demonstrert.

Vårt neste prosjekt er en arkeologisk replika av Gokstadskipet som har byggeplass i både Sandefjord og Tønsberg.

I kiosken finnes et rikholdig utvalg av gaver, bøker og rariteter med tilknytning til vikingtid. Våre dyktige guider er på plass fredager og lørdager (og ofte søndager) og kan fortelle mer om Vestfolds rike vikinghistorie.

Ingen steder i verden kan konkurrere med Vestfold hva angår spennende funn av skip, tekstiler og andre gjenstander fra vikingtid. Velkommen til Tønsberg og Vikingodden!

Vår visjon

Stiftelsen Oseberg Vikingarv het tidligere Stiftelsen Nytt Osebergskip og ble etablert i 2005 med formål å bygge en arkeologisk kopi av verdens vakreste vikingskip. På bakgrunn av erfaringene med ”Saga Oseberg” startet en ny fase i Stiftelsens utvikling. Følgende visjon ble etablert i 2016:

Oseberg vikingarv skal etablere og drifte et internasjonalt anerkjent Senter for KompetanseForskning og Formidlingomkring Vestfolds unike Vikingarv

Klåstadskipet under bygging. Foto: Ole Harald Flåten
Klåstadskipet under bygging.
Foto: Ole Harald Flåten

Senteret skal synliggjøre Vestfold nasjonalt og internasjonalt som verdens fremste vikingtidsdestinasjon. 

Senteret skal være anerkjent for sin Kompetanse innen arkeologisk kopiering og rekonstruksjon av skip, gjenstander og tekstiler funnet i Vestfold, samt være en spydspiss innen Forskning gjennom aktiv vikingskipsbygging, -bruk og –drift i tillegg til håndverks- og tekstilarbeider. 

Formidlingen skal skje gjennom synlige og genuine aktiviteter, kombinert med tilbud om publikumsdeltagelse i både arbeid og opplevelser på land og til vanns. 

Visjonen skal nås i tett samarbeid med myndigheter, faginstanser i inn- og utland, samt beslektede frivillige aktører.

Stiftelsen Oseberg Vikingarv er godkjent lærebedrift for både smed- og trebåtbyggerfaget og har for tiden en lærling. Vil du bli vår neste lærling? Ta kontakt.